Krijg de kleren samen met Out of the Closet

Mooie kleding ruilen

Wat is het? Een kledingruilbeurs die om de zoveel tijd georganiseerd wordt in Amsterdam. Er zijn geen vaste data, iedere keer als ze een leuke ruimte kunnen krijgen organiseren ze een beurs. Volgens een dame van de organisatie is dit al de twaalfde keer. Je weet dat er een beurs aankomt door de internetpagina www.krijgdekleren.nu in de gaten te houden, of ze te liken op Facebook.
Om te weten wanneer er weer een ruilbeurs is moet je facebook of internet in de gaten houden.
Mijn eerste keer
Op 7 april 2013 trok ik de stoute schoenen aan, en ging naar Krijg de Kleren Lentekriebels, georganiseerd in de Stadsschouwburg. Laagdrempelig vond ik het niet. Je moet van tevoren een kaartje kopen voor € 8,50 of aan de deur voor € 10, en daar komen in het geval van mensen buiten Amsterdam de reiskosten nog bovenop. Je moet dus echt graag willen ruilen. Ik had maatjes gezocht, maar van de drie vrouwen die ik had gevraagd haakten er twee af toen ze doorkregen dat we met tweehonderd man gingen ruilen. Nummer drie ging gezellig mee.

Grote drukte

De organisatie van de kledingruilbeurs was vlekkeloos. Het café Cox was goed te vinden, en er stond een groot bord met het affiche van de ruilbeurs op de stoep. We konden dus eenvoudig aansluiten in de rij van vrouwen met tassen kleding. Eerst moesten we langs een portier, die ons aanraadde eerst even linksaf naar het café te gaan, omdat het op dat moment erg druk was. Inderdaad was het een half uurtje later iets rustiger bij de ingang, dus wij liepen de zaal binnen waar de kleding geruild werd.

De regels

De regels zijn, dat je minimaal vijf en maximaal tien kledingstukken inlevert aan een balie. Een riem, een tas of een paar schoenen geldt ook als een kledingstuk. Elk kledingstuk wordt kritisch bekennen: kleding met gaten of met vlekken, of compleet verwassen, kun je niet ruilen. Ik kwam zelf met een jurk, een stel T-shirts, een rokje en een riem, en mocht daarvoor acht kledingstukken uitzoeken.

Zoeken, passen, kiezen

Tussen de rekken met kleding stonden misschien wel vijftig vrouwen te kiezen en te keuren. Je moet je zonder aarzelen in het gewoel storten, en trefzeker de kleding uit het rek pakken die jou wel iets lijkt – als je namelijk een seconde aarzelt of je het wel zult nemen, heeft iemand anders het al. Toch hing er geen graaisfeer. Meer een gezellige drukte. Ik verzamelde vijf kledingstukken en ging die passen. Ik had ik me ‘s ochtends gekleed in een maillot en een lang zwart T-shirt, met daarop een rok en een vest. Want er zijn geen paskamers bij zo’n ruilbeurs. Zo kon ik rustig mijn rok en mijn vest uittrekken zonder dat ik er vreemd uitzag. Mijn maatje lette op mijn spullen, en ik trok snel alles aan en weer uit. Twee van de vijf kledingstukken gingen terug in het rek. Daarna gingen we nog een rondje doen. Met een rokje, een jurk, een T-shirt, een jasje, een tuniek en een parelketting kwam ik naar buiten. Mijn maatje had een leuke tuniek gevonden. We hadden allebei meer ingeleverd dan meegenomen. Alles wat overblijft wordt bewaard voor een volgend ruilevenement, en wordt uiteindelijk geschonken aan een Out of the Closet, een kringloopwinkel waarvan de opbrengst bedoeld is voor de behandeling van mensen met aids over de hele wereld. Kortom, je steunt ook nog het goede doel.

Lekker middagje uit

Als je regelmatig door de rekken van kringloopwinkels gaat, niet bang bent voor een beetje drukte, en goed weet wat je voor kleding zoekt, dan is dit helemaal je ding. Het is dan de toegangsprijs zeker waard, omdat je kleding die je niet meer draagt, omwisselt voor leuke “nieuwe” kleding. Voor € 8,50 ben je bovendien een middagje uit, er is namelijk ook vermaak in de vorm van een DJ, je kunt de kleding ter plekke laten vermaken, je kunt een drankje drinken, en volgens mij was er nog wel meer te doen. Maar dat ben ik vergeten te checken, want het was voor het eerst in lange tijd weer eens terrasweer, en dus gingen mijn maatje en ik lekker op het Leidseplein in de zon zitten.